Salamanders in Art and Science

 

Beschrijving

 

In de beeldende kunsten leiden salamanders een enigszins verborgen bestaan, net als in het echte leven. Ze behoren niet tot de meest geliefde onderwerpen in de kunst; gewoonlijk worden ze hetzij als kruipend gedierte uit het schimmenrijk afgebeeld, of ze worden in grote, monsterlijke draken veranderd. Salamanders hebben evenwel ook natuuronderzoekers en wetenschappelijke tekenaars door de eeuwen heen geïnspireerd tot prachtige, fascinerende en vaak opmerkelijk accurate afbeeldingen van hun vreemde vormen en gedrag.


In 2014 publiceerde Max Sparreboom zijn levenswerk ‘Salamanders of the Old World’, een systematisch overzicht van alle salamanders van Europa, Azië en Noord-Afrika, hun verspreiding en biologie. Gedurende de voorbereidingen voor dit boek stuitte Max op veel fraaie en interessante historische illustraties van salamanders. Hij besloot samen met wetenschappelijk illustrator Bas Teunis een apart boek daaraan te wijden. 


‘Salamanders in Art and Science’ is een staalkaart van salamanderkunst. Het toont een selectie van de opmerkelijkste schilderijen, gravures, litho’s, tekeningen en andere weergaves van de salamanders uit de Oude Wereld, vooral, maar niet alleen, uit wetenschappelijke bronnen, en daterend uit de 16e tot en met de late 20e eeuw. Met behulp van de nieuwste digitale technieken zijn de platen zorgvuldig bewerkt om ze in hun oorspronkelijke luister te herstellen en ze te tonen zoals de auteurs denken dat de makers ze bedoeld hebben. Alle platen zijn systematisch geordend, van literatuurverwijzingen voorzien en volledig geïndexeerd, zowel op de originele als op de huidige wetenschappelijke namen van alle afgebeelde soorten.


Dit boek is niet alleen interessant voor salamanderliefhebbers en wetenschappers. Illustraties uit een gebied dat reikt van Groot-Brittannië tot Japan, en daterend uit de voorbije vijf eeuwen, maken het mogelijk de tradities in wetenschappelijke illustratie van Europa en Azië te vergelijken. En de overvloed aan aantrekkelijke, treffende en soms merkwaardige platen van salamanders zal elke natuur- en kunstliefhebber aanspreken.


- volledig in full colour, prachtig verzorgd

- papier, druk en bindwijze van hoge kwaliteit

- boekontwerp van Reynoud Homan, een van Nederlands beste grafisch ontwerpers

- beperkte editie van 400 exemplaren, met de hand genummerd door de tweede auteur


Jaarlijks kent een vakjury, bestaand uit vertegenwoordigers uit het boekenvak, de ontwerpbranche en de grafische bedrijfstak, aan ruim dertig boeken die dat jaar in Nederland zijn verschenen de eretitel ‘Best Verzorgd Boek’ toe. ‘Salamanders in Art and Science’ is uitverkozen als een van de Best Verzorgde Boeken van 2017. Uit het juryrapport: ‘Dit is werkelijk art & science in bindtechniek, zo perfect is het uitgevoerd. Het maakt dat niet alleen natuur- en kunstliefhebbers hier acuut hebberig van worden. [...] In de inleiding staat: “we have made this book as a work of love”. Wij beamen dit.’


Inhoud

Introduction

Acknowledgements

Salamanders in Art

Salamanders in Science: Cryptobranchidae / Hynobiidae / Plethodontidae /

Proteidae / Salamandridae / Anatomical figures

References

Index to artists

Index to scientific names


Over de auteurs


Professioneel hield Max Sparreboom zich bezig met Asian Studies. Hij bekleedde professoraten bij de universiteiten van Leiden en Rotterdam. Bovendien was hij 16 jaar lang directeur van de Stichting Praemium Erasmianum. Salamanders houden was zijn hobby, die hij beoefende op het hoogste niveau. Hij publiceerde vele wetenschappelijke artikelen over hun voortplantingsgedrag en werd een gerenommeerd expert op dit gebied.  Hij was onderzoeksmedewerker bij Naturalis Biodiversity Center in Leiden. In 2016, terwijl hij bezig was met de afronding van het manuscript voor ‘’Salamanders in Art and Science’, overleed Max Sparreboom op 65-jarige leeftijd.


Bas Teunis studeerde biologie aan de Universiteit Utrecht. Sinds 1985 werkt hij als wetenschappelijk illustrator. Hij is bekend om zijn afbeeldingen van amfibieën en hun gedrag, vooral van de balts van salamanders. Zijn werk is verschenen in naslagwerken zoals het ‘Handbuch der Reptilien und Amphibien Europas’ en ‘De Amfibieën en Reptielen van Nederland’. Hij heeft meerdere wetenschappelijke publicaties van Max Sparreboom geïllustreerd, evenals zijn boek ‘Salamanders of the Old World’. In zijn vrije tijd bestudeert hij zeevogels en hun gedrag.


ISBN: 9789082679007 Taal: Engels 
Auteurs: Sparreboom, Max. Teunis, Bas. Pagina's: 260 
Verschijningsvorm: Gebonden Uitgever: Bas Teunis Zoological Illustrations Geef beoordeling

Note: HTML-code wordt niet vertaald!
    Slecht           Goed
Captcha

Salamanders in Art and Science

  ISBN: 9789082679007
  Auteur: Max Sparreboom, Bas Teunis
  Uitgeverij: Bas Teunis Zoological Illustrations
  Bladzijdes: 260

 • Beschikbaarheid: Op voorraad
 • €89,95
 • Special Offer: €39,95

Gerelateerde producten

Salamanders of the old world

Salamanders of the old world

Een nieuw gezaghebbend standaardwerk over de salamanders van Europa, Azië en Noord-Afrika. Geschreve..

€128,54 Excl. BTW: €117,92